Ομαδική Θεραπεία: Αντιμετωπίζοντας τον Πανικό

Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την πανδημία COVID-19, η παρούσα υπηρεσία δε θα προσφερθεί στο κοινό ή ενδέχεται να τροποποιηθεί. To ίδιο ισχύει σε περίπτωση επίσημων οδηγιών από τα αρμόδια όργανα για αλλαγές αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ψυχολόγου στο κοινό.

Τι είναι η διαταραχή πανικού;

Η Διαταραχή Πανικού (ΔΠ) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, μη αναμενόμενες, απροσδόκητες και ολιγόλεπτες προσβολές πανικού. Οι προσβολές πανικού αναφέρονται σε ξεσπάσματα έντονου φόβου ή δυσφορίας, τα οποία συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα (π.χ. μούδιασμα, αίσθημα ότι η καρδιά ‘τρέχει’, πόνος στο θώρακα, ταχυπαλμία κ.ά.). Οι προσβολές πανικού διαρκούν τυπικά μερικά λεπτά και σπάνια ξεπερνούν τη μια ώρα (1–3).

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι το άτομο βιώνει έντονη ανησυχία και φόβο μεταξύ των προσβολών πανικού σχετικά με την πιθανή, αιφνίδια, επανάληψη τους και/ή για τις επιπτώσεις που αυτές οι προσβολές μπορεί να έχουν στην ακεραιότητα του (π.χ. ο φόβος ή η αγωνία για πιθανή καρδιακή προσβολή ή φόβος ότι χάσει τον έλεγχο και ‘θα τρελαθεί’). Το άτομο βιώνει ότι βρίσκεται σε πραγματική απειλή (1–3).

Η ΔΠ συνοδεύεται συνήθως με συμπτώματα αγοραφοβίας και κατάθλιψης, παρότι τα προηγούμενα μπορεί να μη συνυπάρχουν (2,3).

Είναι υποχρεωτική η χρήση φαρμακευτικής αγωγής στη ΔΠ;

Συμβουλευτείτε τον γενικό σας ιατρό ή έναν ψυχίατρο για τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής στη ΔΠ.

Γιατί να διαλέξω ομαδική θεραπεία αντί ατομική για να αντιμετωπίσω την ΔΠ;

Πέραν από το σημαντικά χαμηλότερο κόστος αυτής της υπηρεσίας, οι ομαδικές συναντήσεις προσφέρουν στο άτομο μια μοναδική εμπειρία συμμετοχικής κατανόησης και αποδοχής. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της ομαδικής θεραπείας / ψυχοθεραπείας δεν περιορίζονται μόνο στην ικανοποίηση των σκοπών της αλλά επεκτείνονται και στη συναισθηματική εμπειρία της αλληλεπίδρασης του ατόμου με άλλα άτομα.

Θα μπορούσατε να λάβετε μέρος σε ομαδική θεραπεία / ψυχοθεραπεία για να κατανοήσετε περισσότερο τον τρόπο σχετίζεσθαι σας με άλλα άτομα, να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, να καλλιεργήσετε τον τρόπο επικοινωνίας των συναισθημάτων σας σε άλλους, να λάβετε δεξιότητες προσφοράς υποστήριξης και ενεργητικής ακρόασης άλλων, και να νιώσετε την αίσθηση του ανήκειν. Σημαντικότερα, ένας λόγος συμμετοχής σε ομαδική θεραπεία / ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να είναι η έμπρακτη συνειδητοποίηση ότι δεν είστε μόνοι σας εκεί έξω αλλά ότι κι άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τις δικές σας.

Ποιος είναι ο σκοπός της ομαδικής θεραπείας «Αντιμετωπίζοντας τον Πανικό»;

H ομαδική αυτή θεραπεία έχει σαν στόχο να σας βοηθήσει να:

  • Διαχειριστείτε τα συμπτώματα άγχους, τα οποία εκδηλώνονται σε μορφή προσβολών πανικού,
  • Διαχειριστείτε και να βελτιώσετε τον αντίκτυπο του φόβου για πανικό, ή των επεισοδίων πανικού, στην καθημερινή σας λειτουργικότητα,
  • Διαχειριστείτε και να βελτιώσετε διάφορες καταστάσεις της ζωής σας, στις οποίες ο πανικός σας προκαλεί προκλήσεις και προβλήματα (π.χ. σχέσεις, εργασία),
  • Βελτιώσετε τη δυσφορία, το φόβο, την απογοήτευση, τη θλίψη και/ή την αγωνία που συνοδεύονται πολλές φορές πριν και μετά των ενεργών φάσεων των επεισοδίων πανικού, και να
  • Διαχειριστείτε με τρόπο λειτουργικό τις εσωτερικές συνιστώσες που διατηρούν τον πανικό
Ποια είναι η προσέγγιση της ομαδικής θεραπείας;

Γνωστική – Συμπεριφορική Προσέγγιση

Ποια είναι τα κριτήρια για να λάβω μέρος; Για να λάβετε μέρος σε αυτή την ομάδα, χρειάζεται να:
  • Είστε ενήλικας, μεταξύ 18 ετών και 60 ετών, και να
  • Έχετε συνήθη διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία, και να
  • Έχετε λάβει διάγνωσης Διαταραχής Πανικού εντός των τελευταίων δυο ετών, είτε με είτε χωρίς τη συνύπαρξη Διαταραχής Αγοραφοβίας, και/ή
  • Οι προσβολές πανικού να είναι ενεργές τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια
Αν κάτι από τα ακόλουθα ισχύει, δεν μπορείτε να λάβετε αυτήν την υπηρεσία:
  • Αν λαμβάνετε ναρκωτικές ουσίες ή αντιμετωπίζετε προβλήματα αλκοόλ,
  • Αν είστε σε πένθος,
  • Αν ακούτε φωνές,
  • Αν έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή να θέσετε τέλος στη ζωή σας,
  • Αν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή να θέσετε τέλος στη ζωή σας, και
  • Αν αυτοτραυματίζεστε

Αν κάποιο από τα τελευταία τέσσερα ισχύει, επισκεφθείτε αμέσως το πλησιέστερο νοσοκομείο της περιοχής σας ή καλέστε τον προσωπικό σας ιατρό.

Πού θα γίνονται οι ομαδικές συναντήσεις;

Στο δωμάτιο ομαδικής θεραπείας στο γραφείο μου, στην οδό Κάνθερ 12 στη Λευκωσία.

Πόσα άτομα θα συμμετάσχουν σε κάθε ομάδα;

Εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, η κάθε ομάδα θα αποτελείται από τέσσερα άτομα.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η ομαδική θεραπεία;

6 μήνες.

Πόσες συναντήσεις περιλαμβάνει ομαδική θεραπεία;

24 ομαδικές συναντήσεις.

Κάθε πότε θα γίνονται οι ομαδικές συναντήσεις;

Μια φορά την εβδομάδα. Η ακριβής ημέρα θα αποφασιστεί από κοινού με τα μέλη της ομάδας και τον ψυχολόγο. Η ημέρα των συναντήσεων θα είναι σταθερή κάθε εβδομάδα κατά μήκος των έξι μηνών.

Πόσο χρόνο θα διαρκεί η κάθε συνάντηση;

Δυο ώρες, συμπεριλαμβανομένου διαλείμματος. Η ακριβής ώρα θα αποφασιστεί από κοινού με τα μέλη της ομάδας και τον ψυχολόγο. Η ώρα της συνάντησης θα είναι σταθερή κάθε εβδομάδα κατά μήκος των έξι μηνών.

Πότε ξεκινά η ομαδική θεραπεία;

Την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου του 2021.

Πόσο κοστίζει η συμμετοχή στην ομαδική θεραπεία;

Η τιμή της κάθε ομαδικής συνεδρίας, διαφέρει, ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής που θα επιλέξει το άτομο. Παρακάτω δίδονται οι τιμές.

Πληρωμή κάθε συνάντησης: 30 Ευρώ

Προπληρωμή των τεσσάρων συναντήσεων του μήνα: 90 Ευρώ Προπληρωμή όλων των συναντήσεων για τους έξι μήνες: 450 Ευρώ Πότε ξεκινάει η εκδήλωση ενδιαφέροντος;

1η Μαρτίου 2021

Μέχρι πότε μπορώ να δηλώσω ενδιαφέρον για συμμετοχή;

1η Μαΐου 2021

Πως να δηλώσω ενδιαφέρον για την ομαδική θεραπεία «Αντιμετωπίζοντας την Διαταραχή Πανικού»;

Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες. Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας.

Παραπομπές

1. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA; 2013.

2. Kring AM, Johnson SL, Davison GC, Neale JM. Abnormal Psychology. 12th ed. United States of America: John Wiley & Sons Inc; 2012.

3. Μάνος Ν. Βασικά Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής. Αθήνα: University Studio Press; 1997.