Διαδικτυακή Συμβουλευτική
Η διαδικτυακή συμβουλευτική, ή αλλιώς θεραπεία μέσω ιντερνέτ, αφορά στη λήψη υπηρεσιών ψυχολόγου διαμέσου διαδικτύου (internet). Η διαδικτυακή συμβουλευτική ακολουθεί τη διαδικασία της παραδοσιακής, πρόσωπο-με-πρόσωπο, θεραπείας με τη μόνη διαφορά ότι ο ψυχολόγος και άτομο (λήπτης υπηρεσιών ψυχολόγου) βρίσκονται σε διαφορετικό τόπο και επικοινωνούν διαμέσου ενός τρίτου αντικειμένου (ενός προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μιας εφαρμογής στο smartphone ή το τάμπλετ).
Υπάρχει διαφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει ο ψυχολόγος μέσω διαδικτύου (internet) με εκείνες που προσφέρει στο γραφείο του;
Όχι. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συμβουλευτικής ή θεραπείας μέσω ιντερνέτ, ο ψυχολόγος συνεχίζει να τηρεί την επαγγελματική του δέσμευση για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, ο ψυχολόγος συνεχίζει να τηρεί τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας του επαγγέλματος του και δεσμεύεται για τη διατήρηση του απορρήτου του πελάτη του. Στην παρούσα περίπτωση, ισχύει ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας των επαγγελματιών ψυχολόγων στην Κύπρο και η διατήρηση του ψυχολογικού απορρήτου, όπως αυτό ορίζεται από τους σχετικούς νόμους, κανονισμούς και/ή διατάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ποιες περιπτώσεις προσφέρεται η διαδικτυακή συμβουλευτική;
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η διαδικτυακή συμβουλευτική ή θεραπεία μέσω ιντερνέτ, είναι η λήψη υπηρεσιών ψυχολόγου μέσα από το διαδίκτυο. Η μόνη διαφορά στη λήψη αυτών των υπηρεσιών έγκειται στον τρόπο που αυτές προσφέρονται, δηλαδή από απόσταση και όχι από κοντά σε γραφείο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ή «ειδικές» περιπτώσεις στις οποίες προσφέρεται η διαδικτυακή συμβουλευτική.
Οι υπηρεσίες ψυχολόγου μέσω του ιντερνέτ προσφέρονται για μια σειρά αιτημάτων, όπως ακριβώς και στην πρόσωπο-με-πρόσωπο θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ψυχολογικών, συμπεριφορικών και/ή συναισθηματικών προβλημάτων.
Προσφέρω υπηρεσίες ψυχολόγου μέσω ιντερνέτ για μια σειρά ψυχολογικών, ψυχο-κοινωνικών και ψυχο-συναισθηματικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:
- Χαμηλή διάθεση
- Έλλειψη κινήτρου
- Κατάθλιψη
- Άγχος και φοβίες
- Δυσκολίες συμπεριφοράς
- Δυσκολίες προσαρμογής
- Διαταραχές ή δυσκολίες πρόσληψης τροφής
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- Μετα-τραυματικό στρες
- Διαχείριση στρες
- Πένθος
- Διαχείριση χρόνιου πόνου
- Κακοποίηση
- Θέματα που σχετίζονται με το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό
Ποια είναι τα οφέλη της διαδικτυακής συμβουλευτικής;
Η διαδικτυακή συμβουλευτική προσφέρει στα άτομα την ευκαιρία λήψης ψυχολογικών υπηρεσιών σε τόπο και χρόνο που τους βολεύει. Το κάθε άτομο που επιλέγει να λάβει διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχολόγου επωφελείται από την εξοικονόμηση χρόνου μετακίνησης και τα συναφή κόστη, ιδιαίτερα εάν έχει βεβαρυμμένο πρόγραμμα ή εάν κατοικεί σε απομακρυσμένη περιοχή.
Υπάρχουν κίνδυνοι στην διαδικτυακή συμβουλευτική;
Υπάρχουν κίνδυνοι στη διαδικτυακή συμβουλευτική, κυρίως λόγω των μέσων που χρησιμοποιούνται για τη διεκπεραίωση των διαδικτυακών συναντήσεων. Μερικοί από τους κινδύνους της διαδικτυακής συμβουλευτικής συνοψίζονται παρακάτω:
1. Η έκθεση στη οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού σας για πάνω από 30 συνεχόμενα λεπτά μπορεί να κουράσει τα μάτια σας. Εάν η έκθεση σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων ή τάμπλετ κάνει τα μάτια σας να κουράζονται ή επηρεάζει την όραση σας, τότε η διαδικτυακή συμβουλευτική δεν ενδείκνυται για εσάς. Το ίδιο ισχύει σε περιπτώσεις στις οποίες η ιατρική κατάσταση του ατόμου μπορεί να επηρεαστεί από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. χρόνιος πονοκέφαλος).
2. Μπορεί το απόρρητο να παραβιαστεί από τρίτους με υπαιτιότητα δική σας ή του παροχέα διαδικτυακών υπηρεσιών. Επίσης, μπορεί το απόρρητο να παραβιαστεί εξαιτίας παρεμβολών χάκερ ή εξαιτίας αποστολής μηνυμάτων σας σε λάθος ηλεκτρονική διεύθυνση. Βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του απορρήτου αποτελεί η χρήση ασφαλούς δικτύου και η χρήση ενός ηλεκτρονικού μέσου (π.χ. υπολογιστής) αποκλειστικά από εσάς. Ταυτόχρονα, βασική προϋπόθεση είναι η διεκπεραίωση της διαδικτυακής σας συνάντησης σε τόπο όπου δε θα υπάρχει περίπτωση να διαρρεύσουν όλα όσα λέγονται εντός της συνεδρίας.
Μπορούν όλοι να κλείσουν διαδικτυακή συμβουλευτική συνάντηση;
Όχι. Οι διαδικτυακές συναντήσεις δεν προσφέρονται σε άτομα, των οποίων η ιατρική κατάσταση δεν επιτρέπει τη έκθεση τους σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, τάμπλετ και/ή κινητών τηλεφώνων.
Λειτουργεί η διαδικτυακή συμβουλευτική;
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών, οι οποίες αναφέρουν ότι η θεραπεία μέσω διαδικτύου είναι εξίσου αποτελεσματική, όπως η παραδοσιακή, πρόσωπο-με-πρόσωπο, θεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ απευθυνθείτε στη σχετική βιβλιογραφία.
Πως γίνεται η διαδικτυακή συμβουλευτική συνάντηση;
Βασική προϋπόθεση για την διεξαγωγή της διαδικτυακής συμβουλευτικής ή θεραπείας μέσω ίντερνετ είναι η κατοχή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (σταθερού ή φορητού), ενός έξυπνου τηλεφώνου (smartphone) ή ενός τάμπλετ, το οποίο να υποστηρίζει τις εφαρμογές τηλε-συνδιαλλαγής, όπως για παράδειγμα το Skype, και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, βασική προϋπόθεση είναι το άτομο να διαθέτει τουλάχιστον 50 λεπτά και να βρίσκεται σε έναν ασφαλή, ιδιωτικό χώρο.
Πως γίνονται οι πληρωμές για τη διαδικτυακή συμβουλευτική;
Το άτομο καλείται να καταβάλει το ποσό της συνεδρίας τουλάχιστον μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα της διαδικτυακής του συνάντησης.
Το άτομο καλείται να καταβάλλεται το ποσό της συνεδρίας είτε στον τραπεζικό λογαριασμό του Κλινικού Ψυχολόγου (Τράπεζα Κύπρου ή Ελληνική Τράπεζα) είτε να ολοκληρώσει την την πληρωμή με Visa / Mastercard / American Express μέσω ενός ιδιωτικού συνδέσμου πληρωμής, τον οποίο λαμβάνει σε προσωπικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, μια ημέρα πριν από την προσυμφωνημένη ημέρα και ώρα της διαδικτυακής συνάντησης του. Οδηγίες για τον τρόπο πληρωμής δίδονται στην πρώτη συνάντηση του ατόμου με τον ψυχολόγο.
Ξεκινήστε εδώ
Αν ενδιαφέρεστε για online συνεδρίες μαζί μου, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε μέσω τηλεφώνου ή μέσω email. Θα χαρώ πολύ να επιλύσω οποιαδήποτε απορία σας.
Βιβλιογραφία
Anthony, K., & DeeAnna, M. N. (2010). Therapy Online: A Practical Guide. London: SAGE Publications Ltd.
Christensen, H., Batterham, P., & Calear, A. (2014). Online interventions for anxiety disorders. Current Opinion in Psychiatry. https://doi.org/10.1097/YCO.0000000000000019