Ατομική Θεραπεία Ενηλίκων

Tι είναι η ατομική θεραπεία ενηλίκων;

Η ατομική θεραπεία ενηλίκων αφορά στην προσφορά ατομικών συνεδριών σε ενήλικες, δηλαδή στις πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις ενός ενήλικα με τον ψυχολόγο, σε ασφαλή χώρο, στο γραφείο του ψυχολόγου. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε χρόνο και σε συχνότητα που συμφωνούνται από κοινού, μεταξύ του ατόμου και του ψυχολόγου. Συνήθως, οι συνεδρίες προσφέρονται μια φορά την εβδομάδα και διαρκούν 50 λεπτά.

Οι ατομικές συνεδρίες ενηλίκων μπορεί να αφορούν σε συνεδρίες (α) προσωπικής ανάπτυξης, (β) ψυχολογικής στήριξης, (γ) συμβουλευτικής – καθοδήγησης, (δ) ψυχολογικών παρεμβάσεων, ή (δ) θεραπείας.

Για ποιον λόγο να ξεκινήσω ατομική θεραπεία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να ξεκινήσει ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο.

Ορισμένοι άνθρωποι επιθυμούν να λάβουν υπηρεσίες ψυχολόγου για να εξερευνήσουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Άλλοι άνθρωποι, επιθυμούν να διευθετήσουν ορισμένες σκέψεις και ανησυχίες τους ή να επιλύσουν κάποιες προκλήσεις που βιώνουν στο παρόν (π.χ. επαγγελματικές). Σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι επιθυμούν να λάβουν υπηρεσίες ψυχολόγου για να διαχειριστούν κάτι που συνέβη στο παρελθόν και τους προκαλεί δυσκολίες στο παρόν, ή για να μπορέσουν να επιλύσουν ή να διαχειριστούν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, μια συγκεκριμένη συμπτωματολογία, μια ψυχική κατάσταση ή ψυχική πάθηση.

Τι υπηρεσίες προσφέρετε;

Προσφέρω ατομικές συνεδρίες ψυχολογικών παρεμβάσεων βραχείας και μακράς χρονικότητας σε ενήλικα άτομα. Η διάρκεια των παρεμβάσεων και της θεραπείας καθορίζονται ανάλογα με το αίτημα του κάθε ατόμου ξεχωριστά, τη φύση του προβλήματος του και την ένταση των εκπτώσεων που αυτό του επιφέρει στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική του λειτουργικότητα.

Ανάλογα με τα παραπάνω, και κατόπιν κλινικής αξιολόγησης του ατόμου, προσφέρω ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Από κοινού, συμφωνούμε με το άτομο για την έκβαση της θεραπείας. Το κάθε άτομο έχει πάντοτε το δικαίωμα να διακόψει τις ατομικές συνεδρίες ή να αλλάξει το περιεχόμενο του θεραπευτικού πλάνου. Με σεβασμό προς τη φύση, τις αντιλήψεις, τη φαινομενολογία και τις ανησυχίες του ατόμου, η ατομική θεραπεία που παρέχω προσφέρουν στο άτομο ένα πλαίσιο κατανόησης της συμπεριφοράς του, των σκέψεων του, των επιθυμιών του και των αναγκών του με σκοπό τη λειτουργική διαχείριση του προβλήματος ή των προβλημάτων του.

Προσφέρω υπηρεσίες ψυχολόγου για μια σειρά ψυχολογικών, ψυχο-κοινωνικών και ψυχο-συναισθηματικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

 • Άγχος και στρες
 • Χαμηλή διάθεση
 • Απώλεια κινήτρου
 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση
 • Χωρισμός – διαζύγιο
 • Πένθος και απώλεια
 • Επιθετικότητα ή χαμηλή παρόρμηση
 • Εργασιακά προβλήματα
 • Προβλήματα σεξουαλικότητας και φύλου
 • Προβλήματα πρόσληψης τροφής
 • Ιδεομυρικασμό και ανησυχία
 • Κακοποίηση και τραύμα
 • Αυτοκτονικότητα ή αυτό-καταστροφικότητα (self-cutting)
 • Κατάθλιψη
 • Εξαρτήσεις
 • Ψύχωση, όπως Σχιζοφρένεια, Σχιζοφρενικόμορφη Διαταραχή, Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή, Βραχεία Ψυχωτική Διαταραχή κ.ά. (αυστηρά και αποκλειστικά εφόσον το άτομο βρίσκεται υπό παρακολούθηση ψυχιάτρου)
 • Διαταραχές προσωπικότητας

Ταυτόχρονα, προσφέρω συνεδρίες ψυχοδιαγνωστικής αξιολόγησης, όπως χαρακτηριστικών και δομής προσωπικότητας (TAT, Rorschack, MMPI-2), νοητικού δυναμικού (Ravens, WEISS) και γνωστικών λειτουργιών (Mini Mental State Examination, ACE-R, Bender-Gestalt). Mάθε περισσότερα για την Κλινική Ψυχοδιαγνωστική Αξιολόγηση

Πόσες συνεδρίες χρειάζομαι;

Δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός συνεδριών. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τη φύση του αιτήματός σας και τις ψυχο-συναισθηματικές σας ανάγκες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ένας σύντομος αριθμός συνεδριών είναι αρκετός για να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τις διάφορες προκλήσεις που βιώνει ή τις καταστάσεις εκείνες που το έχουν οδηγήσει στο να αισθάνεται στάσιμος. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ύπαρξη ενός ψυχικού προβλήματος ή ψυχικής δυσκολίας, όπως κατάθλιψη, άγχος, υπερφαγία, αϋπνία, επιθετική συμπεριφορά, κρίσεις πανικού, εξαρτήσεις κ.ά. προϋποθέτουν τη διάθεση χρόνου για να μπορέσουν οι ψυχολογικές και οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις να αποδώσουν.

Πως γίνονται οι ατομικές συνεδρίες κοντά σας; Τι να περιμένω;

Οι ατομικές συνεδρίες μαζί μου ολοκληρώνονται σε προσυμφωνημένη ημέρα και ώρα στο χώρο του γραφείου μου. Οι συνεδρίες αυτές προσφέρονται μια φορά την εβδομάδα και για 50 λεπτά.

Οι πρώτες συναντήσεις κοντά μου αφορούν στην κατανόηση της φύσης του προβλήματος του ατόμου, των βιωμάτων του, των αντιλήψεων και του τρόπου σκέψης του. Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, προσφέρω στο άτομο μια πρώτη εκτίμηση και ένα αρχικό θεραπευτικό πλάνο για να λάβουμε από κοινού την απόφαση των ζητημάτων εκείνων που θα δουλέψουμε.

Ξεκινήστε εδώ

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συνεδρίες κοντά μου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μέσω τηλεφώνου ή μέσω email. Θα χαρώ πολύ να επιλύσω οποιαδήποτε απορία σας.

Βιβλιογραφία

Lema, A. (2016). Introduction to the Practice of Psychoanalytic Psychotherapy (2nd ed.). Sussex: John Wiley & Sons Ltd.

Μάνος, Ν. (1997). Βασικά Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής. Αθήνα: University Studio Press.

Παλαιολόγου, Α. (2001). Προσανατολισμοί Κλινικής Ψυχολογίας. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.